2/9/10

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ - 17 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ


Δεκαεπτά χρόνια στην προεδρία του Ολυμπιακού συμπλήρωσε ο Σωκράτης Κόκκαλης. Ήταν 15 Απριλίου του 1993 όταν ανέλαβε την ποδοσφαιρική ομάδα και από τότε ακολούθησαν πολλές επιτυχίες και μια αυτοκρατορία της ποδοσφαιρικής ομάδας.

Το όνομα του εμπνευσμένο από τον Αθηναίο φιλόσοφο και μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού και παγκόσμιου πολιτισμού. Αυτός με τις πράξεις του, μια φυσιογνωμία που θα μείνει χαραγμένη στην ιστορία της ομάδας μας για την παραγωγική περίοδο διοίκησης αλλά και αφοσίωσης.

Η ενασχόληση του με την ομάδα μας ξεκίνησε το 1991 όταν και ανέλαβε το τμήμα καλαθόσφαιρας του Ολυμπιακού. Το 1993 άρχισε την προσπάθεια να επαναφέρει το ποδοσφαιρικό τμήμα και πάλι στις επιτυχίες. Από τα χρέη των 12 δισεκατομμυρίων δραχμών, τον Κοσκωτά και την ολική καταστροφή, ο Έλληνας επιχειρηματίας έκανε τον Ολυμπιακό την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα «χτίζοντας» μια αυτοκρατορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Η οικονομική διαχείριση των διοικήσεων Κοσκωτά και Σαλιαρέλη άφησε μεγάλες τρύπες στην ομάδα και η συμβολή του Κόκκαλη ήταν καταλυτική για την ανοικοδόμηση της ομάδας.

Η ομάδα μας με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο τιμόνι εξάλειψε τα τεράστια χρέη, εισήγαγε την Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία στο χρηματιστήριο και μέσω της Θρύλος ΑΕ, η οποία έχει στην κατοχή της το σήμα του συλλόγου και τις εμπορικές δραστηριότητες (μπουτίκ, καταστήματα, υπηρεσίες στο Καραϊσκάκη) αποφέρουν σημαντικά κέρδη. Άλλωστε στα μεγάλα αθλητικά σωματεία της Ευρώπης το μεγαλύτερο μερίδιο από τις εισπράξεις τους προέρχεται από την εκμετάλλευση του σήματός τους, το εστιατόριο στο γήπεδο και άλλες υπηρεσίες.

Πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα ως πρόεδρος του Ολυμπιακού το 1997. Συνολικά επί των ημερών του στον προεδρικό θώκο οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν 12 Πρωταθλήματα, 5 Κύπελλα, 1 Σούπερ Καπ. Επιπλέον με τα 7 σερί πρωταθλήματα από το 1997-2003, κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ της ομάδας της χρυσής δεκαετίας του ’50.

Παράλληλα ήταν ο πρωτεργάτης για να κτίσει το υπερσύγχρονο «Γ. Καραϊσκάκης», το προπονητικό κέντρο στου Ρέντη, καθιέρωσε τον σύλλογο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έφερε σπουδαίους παίκτες μεταξύ των οποίων οι Ριβάλντο, Ζιοβάνι, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Γκαλέτι, Κοβάσεβιτς, Μέλμπεργκ, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής!

Στα μειονεκτήματα της προεδρίας Κόκκαλη στον Ολυμπιακό, μπορεί να λεχθεί πως είναι η αστάθεια στην εξεύρεση ενός προπονητή με διάρκεια και έργο (δεν δείχνει αρκετά υπομονετικός – όπως πολλές φορές και ο κόσμος). Σε κάποιες περιπτώσεις εκ του αποτελέσματος έχει δικαιωθεί καθώς η ομάδα έφτανε στην κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο αυτό δεν ήταν πάντα το ζητούμενο από τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν ήταν ευχαριστημένος για το θέαμα που παρουσίαζε η ομάδα. Επίσης την χρονιά που ολοκληρώθηκε το μοντέλο…αλλαγής προπονητών δεν λειτούργησε και ο Ολυμπιακός αλλάζοντας τρεις προπονητές, έχασε το πρωτάθλημα, αλλά κυρίως και μια θέση που έβγαζε την ομάδα στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το μεγάλο ερώτημα για τον κόσμο του Ολυμπιακού είναι το αν θα καταφέρει ο πρόεδρος (τώρα που η ομάδα δείχνει σκασμένη και ημιτελής), να την φέρει στον σωστό δρόμο με τα προφανή… διοικητική υποστήριξη, προπονητή εμβέλειας, ρόστερ με παίκτες ηγέτες αλλά και συσπείρωση με τον κόσμο για την ενδυνάμωση της ομάδας… όπως τα κατάφερε σε υπερθετικό βαθμό τα τελευταία χρόνια!!

Τα τελευταία δεδομένα και η σφικτή οικονομική πολιτική της ΠΑΕ όσον αφορά το άνοιγμα που έπρεπε να γίνει για να ορθοποδήσει ο Ολυμπιακός οδήγησαν τον πρόεδρο στην πώληση των μετοχών του, και νέο αφεντικό της ομάδας είναι από τις 18 Ιουλίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το 67% των μετοχών περνάει στον Πειραιώτη εφοπλιστή, ενώ ο Σωκράτης Κόκκαλης παραμένει στην προεδρία του συλλόγου.

Η συμφωνία «έκλεισε» με τον Μαρινάκη να βάζει 50 εκατομμύρια ευρώ στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ομάδας. Εμείς ελπίζουμε πως η κίνηση μεταβίβασης θα δυναμώσει την ομάδα και παράλληλα θέλουμε να προτρέψουμε το νέο αφεντικό, να βαδίσει στα σταθερά βήματα που βάδισε ο σύλλογος επί προεδρίας Κόκκαλη.

+ Θετικό ρεκόρ του: Η παραγωγικότερη σε τρόπαια εποχή του Ολυμπιακού μας στο ποδοσφαιρικό τμήμα. 18 τρόπαια σε 17 χρόνια προσφοράς.

- Αρνητικό ρεκόρ του: Οι περισσότερες αλλαγές προπονητών. Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς είναι ο 23ος προπονητής που αναλαμβάνει στα 17 χρόνια Σωκράτη Κόκκαλη.

«Από την επίσημη εφημερίδα CAPITAL REDS της ΠΕΦΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – Άρης Κυριάκου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου