10/3/11

10/3/1925-10/3/2011 = 86 ΧΡΟΝΙΑ ΕΦΗΒΟΣΟ Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) είναι o μεγαλύτερος ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα τον Πειραιά.

Περιλαμβάνει τμήματα για 16 Ολυμπιακά αθλήματα: ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, πόλο, στίβος, κολύμβηση, πυγμαχία, άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, πάλη, τένις, σκοποβολή, καταδύσεις, κωπηλασία, κανόε καγιάκ - καγιάκ σλάλομ και επιτραπέζια αντισφαίριση.

Τμήμα του συλλόγου υπήρξε παλαιότερα και το γυναικείο μπάσκετ αλλά πλέον δεν υφίσταται. Έχει στο ενεργητικό του ως σύλλογος 446 επίσημα αναγνωρισμένους τίτλους σε πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο.

Το έμβλημα της ομάδας είναι ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος, ενώ είναι γνωστός σε όλους και με το όνομα "Θρύλος".

Έχει κατακτήσει συνολικά 5 ευρωπαϊκούς τίτλους στο μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο. Στο ποδόσφαιρο έχει συνεχή παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ιστορία


Ο Ολυμπιακός ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925, από τη συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς (Πειραϊκός Ποδοσφαιρικός Όμιλος) και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς.

Ανάδοχος του συλλόγου ήταν ο Νότης Καμπέρος, ο οποίος έδωσε τέλος στις όποιες διαφωνίες με την έμπνευσή του.

Ο Μιχάλης Μανούσκος πρόσθεσε το "Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς" και ο τίτλος ψηφίστηκε ομόφωνα.

Το όνομα του νέου συλλόγου επιλέχθηκε ώστε να υποδηλώνει το πάθος, την αθλητική ισχύ, την ευγενή άμιλλα, τη δίκαιη νίκη, έννοιες που περικλείονται στο λεγόμενο ολυμπιακό ιδεώδες. Υπό το σκεπτικό αυτό επιλέχθηκε και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος ως έμβλημα, με χρώματα το κόκκινο και το λευκό.

Ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού ήταν ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος.

Επιφανείς παράγοντες του Πειραιά στήριξαν έμπρακτα την ίδρυση του Ολυμπιακού, έχοντας ως σκοπό να δημιουργήσουν ένα αθλητικό σωματείο που να αμφισβητήσει την κυριαρχία του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Μεταξύ άλλων, ενεργή συμμετοχή είχαν οι Μιχάλης Μανούσκος, βιομήχανος της πόλης, ο Νότης Καμπέρος, ανώτατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο Σταύρος Μαραγκουδάκης, διευθυντής του Ταχυδρομείου, ο Νίκος Ανδρόνικος, έμπορος, ο Δημήτρης Σκλιάς, αξιωματικός του Στρατού, ο Νικόλαος Ζαχαρίας, δικηγόρος, ο Αθανάσιος Μέρμηγκας, συμβολαιογράφος, ο Ιωάννης Κεκκές, χρηματομεσίτης και βεβαίως όλη η οικογένεια των Ανδριανόπουλων.

Τμήμα ποδοσφαίρου

Το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου ιδρύθηκε στις 10 Μαρτίου 1925.

Ο Ολυμπιακός σύντομα κατάφερε να επισκιάσει τις υπόλοιπες πειραϊκές ομάδες, ενώ ακολούθησαν επιτυχίες εναντίον και των άλλων ιστορικών ομάδων της Ελλάδας.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η ομάδα να καταξιωθεί και ο κόσμος του Πειραιά να συσπειρωθεί γύρω από τον Ολυμπιακό, παραγκωνίζοντας ως ένα βαθμό την άλλη μεγάλη ομάδα της πόλης, τον Εθνικό Πειραιώς.

Παράλληλα ο Ολυμπιακός απέκτησε πανελλήνια φήμη και φιλάθλους σε ολόκληρη την Ελλάδα, πράγμα που αποδεικνύει και η ίδρυση πληθώρας ομάδων με το όνομα Ολυμπιακός σε διάφορες περιοχές, φαινόμενο μοναδικό και αξιοπρόσεκτο.

10 Μαρτίου 1925. Η μέρα που αποφασίστηκε η ίδρυση της Ομάδας Θρύλου του Ελληνικού Ποδοσφαίρου και Αθλητισμού.

Μία ομάδα ικανή να συνδυάζει την ευγενή άμιλλα, το ήθος, το ολυμπιακό ιδεώδες και να αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα των ανθρώπων που κατοικούσαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ένα κέντρο με εμπόρους, εργάτες, νησιώτες, ναυτικούς, και μετανάστες από την Μικρά Ασία.

Ο αεροπόρος Νότης Καμπέρος πρότεινε το όνομα «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ» και ο Μιχάλης Μανούσκος το ολοκλήρωσε σε «ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ».

Κόκκινο και λευκό ορίστηκαν τα χρώματα. Κόκκινο για το πάθος, λευκό για την αγνότητα. Και σήμα του ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος- ο πάντα πρωταθλητής.

Τα ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθως Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγγόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Πρώτος Πρόεδρος του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ υπήρξε ο Μιχάλης Μανούσκος με Αντιπρόεδρο τον Νότη Καμπέρο.

Το έμψυχο υλικό του νεοϊδρυθέντος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ήταν θαυμάσιο. Οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι που αποτέλεσαν από την πρώτη στιγμή μέλη της ομάδας, ανέβασαν τη φήμη και έδωσαν αίγλη στο σύλλογο.

Παιδιά γνωστής οικογενείας του Πειραιά, με αθλητική παράδοση, έκαναν γνωστό το όνομα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ σε όλη την Ελλάδα μαζί με τους Κλειδουχάκη, Βασιλείου, Αλεκάκη, Λεκκό, Πεζώνη, Βλάσση.

Η ομάδα που έμελλε να γίνει Θρύλος με την παλικαροσύνη, τη ντομπροσύνη, την αρχοντιά και την μπέσα που απέπνεε από τους αθλητές και το φίλαθλο λαό. Τόσο στο Ποδόσφαιρο όσο και σε όλα τα Αθλήματα στα οποία αγωνίζεται.

Το πρώτο Πανελλήνιο πρωτάθλημα ήρθε στην τρίτη κατά σειρά διοργάνωση, την περίοδο 1930-31, ενώ ακολούθησαν άλλα πέντε τη δεκαετία του 1930.

Η πλήρης καταξίωση για τον Ολυμπιακό ήρθε την δεκαετία του 1950, όταν η ομάδα με σπουδαίους παίκτες στην σύνθεσή της, κατέκτησε επτά πρωταθλήματα, τα έξι εκ των οποίων συνεχόμενα, και πέντε νταμπλ.

Τότε παρατηρείται η χρήση της ονομασίας "Θρύλος" για την πειραϊκή ομάδα, η οποία υφίσταται μέχρι και σήμερα, ενώ η ομάδα γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλής, με τον φανατικό της κόσμο να γεμίζει ασφυκτικά το τότε Ποδηλατοδρόμιο (το μετέπειτα Στάδιο Καραϊσκάκη) και να την ακολουθεί πιστά σε όλα τα γήπεδα που αγωνιζόταν.

Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που αγωνίστηκε σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και κατέκτησε το Βαλκανικό Κύπελλο.

H Θρυλική ομάδα του 50'

Το 1946-47 ο Ολυμπιακός επανήλθε στις επιτυχίες. Με θριαμβευτικό μάλιστα τρόπο αφού κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο, το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του.

Το 1950-1960 ήταν η χρυσή δεκαετία του Ολυμπιακού. Σε δέκα χρόνια κατακτήθηκαν 7 πρωταθλήματα και άλλα τόσα κύπελλα, αλλά και 5 νταμπλ.

Πριν από την έναρξη του εθνικού πρωταθλήματος το 1960, ο Ολυμπιακός παρουσίαζε 15 τίτλους σε 23 διοργανώσεις, 8 κατακτήσεις κυπέλλου, 6 νταμπλ, μία μοναδική επιτυχία, που οφειλόταν στους σπουδαίους παίκτες που είχε σε όλη αυτή την περίοδο όπως οι Θανάσης Μπέμπης, ο Ανδρέας Μουράτης, οι αδελφοί Ανδριανόπουλοι, ο Ηλίας Ρωσίδης, ο Κώστας Πολυχρονίου και ο Ηλίας Υφαντής.

Η Σάντος και ο Πελέ

Τον Ιούλιο 1961 ήρθε στην Αθήνα η Σάντος του Πελέ. Αήττητη στα παιχνίδια της στην Ευρώπη έχασε από τον Ολυμπιακό με 2-1 από γκολ του Ποσειδώνα και Σουρούνη.

Ήταν απρόσμενο αποτέλεσμα η νίκη του Ολυμπιακού επί της Σάντος, που υπογράμμιζε όμως τη μεγάλη ισχύ της ομάδας του Πειραιά. Και δεν ήταν τυχαίο. Μετά από 10 μήνες επισκέφθηκε την Αθήνα η μεγάλη Μπαρτσελόνα του Εβαρίστο, του Κότσιτς και άλλων άσσων. Έχασε από τον Ολυμπιακό με 1-0 από γκολ του Σιδέρη.

Η ομάδα του Μπούκοβι

Ακολούθησε η ομάδα του μεγάλου Μπούκοβι, του σπουδαίου Ούγγρου προπονητή τη διετία 1965-67.

Ομάδα-υπόδειγμα που στηριζόταν στα επιθετικά της ατού, το Γιώργο Σιδέρη, το Νίκο Γιούτσο, το Βασίλη Μποτίνο, τον Παύλο Βασιλείου και τον Αριστείδη Παπάζογλου, νικούσε τους αντιπάλους της με μεγάλα σκορ και δίκαια στέφθηκε πρωταθλήτρια και τις δύο χρονιές.

Μάλιστα το 1966-67 κατέκτησε και το κύπελλο νικώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο με 1-0.

Η περίοδος του προέδρου Νίκου Γουλανδρή γέμισε χαρές το φίλαθλο κόσμο του Ολυμπιακού.

Μεγάλοι διεθνείς ποδοσφαιριστές δημιούργησαν απίστευτα ρεκόρ την τριετία 1972-75 σε νίκες, σκορ και τέρματα με μεγάλους πρωταγωνιστές τους Θρυλικούς Γιώργο Δεληκάρη, Λοσάντα και Υβ Τριαντάφυλλο.

Τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα προστέθηκαν στη συγκομιδή. Στην Ευρώπη στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ απέκλεισαν την Κάλιαρι και τη Σέλτικ προκαλώντας αίσθηση.

Πρωταγωνιστής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ από το 1979 που ξεκίνησε στη χώρα μας η εφαρμογή του νόμου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι η ομάδα που έχει κατακτήσει τους περισσότερους επαγγελματικούς τίτλους.

Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει σε αυτό το διάστημα 15 πρωταθλήματα. Τα τέσσερα πρώτα τα κατέκτησε από την αγωνιστική περίοδο 1979-80 έως και την περίοδο 1982-1983 (περίοδος με πρόεδρο τον Σταύρο Νταϊφά, όπως και το 87) και ένα κατέκτησε το 1987. Μεγάλες μορφές εκείνης της ομάδας οι Νίκος Αναστόπουλος, Τάσος Μητρόπουλος και Κουσουλάκης.

Το 1993 ανέλαβε την προεδρία του Ολυμπιακού ο Σωκράτης Κόκκαλης, οδηγώντας την ομάδα αρχικά στην κατάκτηση επτά συνεχόμενων τίτλων, αρχής γενομένης από την περίοδο 1996-97 έως και την περίοδο 2002-2003, και ακολούθως στην κατάκτηση τριών νταμπλ την περίοδο 2004/2005 , 2005/2006 και 2007/2008.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ είναι επίσης ο σύλλογος με τις περισσότερες κατακτήσεις Κυπέλλων Ελλάδας με 23, ενώ έχει κατακτήσει το Βαλκανικό Κύπελλο και 2 φορές το Σούπερ Καπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα ότι είναι η μόνη ελληνική ομάδα και μια από τις ελάχιστες στον κόσμο, που έχει κατακτήσει επτά φορές συνέχεια το πρωτάθλημα, σπάζοντας το δικό της ρεκόρ των έξι συνεχόμενων κατακτήσεων της δεκαετίας του 1950.

Σήμερα η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. είναι μια επαγγελματική ομάδα ποδοσφαίρου που βασίζεται στα υψηλά ευρωπαϊκά στάνταρ, με οργανωτική δομή και λειτουργία εφάμιλλη των μεγάλων Ευρωπαϊκών Συλλόγων, διαθέτοντας δικό της προπονητικό κέντρο στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Η τραγωδία της θύρας 7

Τραγική ημέρα στην ιστορία του Ολυμπιακού και του ελληνικού αθλητισμού, ήταν η 8η Φεβρουαρίου 1981, όταν 21 φίλαθλοι από τη θύρα 7 βρήκαν φρικτό θάνατο κατά τη διάρκεια του αγώνα με την ΑΕΚ στο Στάδιο Καραϊσκάκη, που έληξε με 6-0 υπέρ των ερυθρολεύκων.

Οι 20 από αυτούς ήταν φίλοι του Ολυμπιακού και ένας της ΑΕΚ. Μέσα σε πανηγυρισμούς, πολλοί φίλαθλοι έτρεξαν λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα να βγουν από τη θύρα 7, δημιουργώντας συνωστισμό ενώ η πόρτα της θύρας ήταν κλειστή.

Κάποιοι από τους φιλάθλους έπεσαν στα σκαλιά της θύρας με αποτέλεσμα το πλήθος που συνέρεε προς την έξοδο να ποδοπατηθεί. Εκτός από τους 21 νεκρούς υπήρξαν και 32 τραυματίες.

Δεκάδες τραυματίες και νεκροί μεταφέρθηκαν με περιπολικά και ασθενοφόρα στο Τζάνειο, στο οποίο είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ατόμων, δημιουργώντας σκηνές αλλοφροσύνης.

Πολλοί τραυματίες μεταφέρθηκαν επίσης στο Γενικό Κρατικό Πειραιώς και στο ΚΑΤ. Παράλληλα, τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα έκαναν έκκληση σε γιατρούς και αιμοδότες να προσέλθουν στο Τζάνειο, ενώ σε ένδειξη πένθους διέκοψαν τα προγράμματά τους και μετέδιδαν πένθιμη μουσική.

Η μνήμη των θυμάτων τιμάται κάθε χρόνο από τη διοίκηση και τους οπαδούς της ομάδας. Στο νέο γήπεδο του Ολυμπιακού υπάρχουν 21 μαύρα καθίσματα, για να τιμηθούν τα θύματα της τραγωδίας, ενώ έχουν διατηρηθεί και φυλάσσονται στο μουσείο η πόρτα και μέρος από τα σκαλοπάτια όπου συνέβη το τραγικό περιστατικό.

Το μεγάλο ρεκόρ

O Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα Ελλάδος διαθέτει το μοναδικό ρεκόρ των 7 σερί κατακτήσεων (1997-2003) στην χώρα. Μάλιστα 7 ποδοσφαιριστές εκείνης της ομάδας κατέκτησαν 7 πρωταθλήματα.

Μιλάμε φυσικά για τον μεγάλο αρχηγό Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, για τον κορυφαίο Στέλιο Γιαννακόπουλο, για τον "εκτελεστή" Αλέκο Αλεξανδρή, για τον μαέστρο Ανδρέα Νινιάδη, για τον Πειραιώτη Δημήτρη Ελευθερόπουλο, για την "ψυχάρα" Γιώργο Αμανατίδη και φυσικά για τον σκληροτράχηλο αμυντικό Γιώργο Ανατολάκη που κατόρθωσαν το μεγάλο και ιστορικό ρεκόρ.

Μαζί τους οι σπουδαίοι Κυριάκος Καραταίδης, Βασίλης Καραπιάλης, Γρηγόρης Γεωργάτος, ο Σίνιτσα Γκόγκιτς, ο Τζιοβάννι, ο Κριστιάν Καρεμπέ, ο Λουτσιάνο, ο Παρασκευάς Άνζας, ο Χρήστος Πατσατζόγλου, ο Ηλίας Πουρσανίδης, o Nέρι Καστίγιο, ο Λάμπρος Χούτος και πολλοί άλλοι βοήθησαν στην "ερυθρόλευκη" κυριαρχία.

Με πρόεδρο την τεράστια φυσιογνωμία του Σωκράτη Κόκκαλη οι Πειραιώτες κατακτούν τον έναν τίτλο μετά τον άλλον. Ο θρύλος είναι ο μεγάλος βασιλιάς στον χώρο του Ελληνικού ποδοσφαίρου με 36 πρωταθλήματα στο σύνολο.

Πρωταθλητής 7ετίας

Τίτλοι (64):

37 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938, 1947, 1948, 1951, 1954, 1955, 1956, 1957, 1958, 1959, 1966, 1967, 1973, 1974, 1975, 1980, 1981, 1982, 1983, 1987, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008 ,2009

24 Κύπελλα Ελλάδος: 1947, 1951, 1952, 1953, 1954, 1957, 1958, 1959, 1960, 1961, 1963, 1965, 1968, 1971, 1973, 1975, 1981, 1990, 1992, 1999, 2005, 2006, 2008 4 Σούπερ Καπ: 1980, 1987, 1992, 2007,2009

Βαλκανικό Κύπελλο: 1963.

Τμήμα Μπάσκετ

Το τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στον ελληνικό χώρο και παραδοσιακή δύναμη στην Ευρώπη, έχοντας σημαντικές επιτυχίες.

Το πρώτο πρωτάθλημα για την ομάδα ήρθε το 1949, ενώ το δεύτερο 11 χρόνια μετά, το 1960, γεγονός που επέτρεψε στους ερυθρόλευκους τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά, όπου αντιμετώπισαν την Γαλατασαράι.

Το 1976 κατέκτησε το τρίτο του πρωτάθλημα, αήττητος, έχοντας 22 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, ενώ έφτασε και στα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, ενώ το επόμενο πρωτάθλημα κατακτήθηκε το 1978.

Το 1979 ο Ολυμπιακός έφτασε στην τελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (φάση των "6"), η σημαντικότερη επιτυχία μέχρι τότε στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η πολύ επιτυχημένη περίοδος ολοκληρώθηκε με 4 Κύπελλα Ελλάδος το 1976, 1977, 1978, και 1980. Από τότε ξεκινάει μια εποχή πτώσης για την ομάδα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το 1991 αναλαμβάνει την προεδρία της ομάδας ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος προσέλαβε ως προπονητή τον Γιάννη Ιωαννίδη.

Επιπλέον πραγματοποιήθηκαν μετεγγραφές μεγάλων σε αξία παικτών, ενώ ο σύλλογος μετακόμισε από το Παπαστράτειο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Ο Ολυμπιακός επανέρχεται στο προσκήνιο μετά από πολλά χρόνια, σπάει την κυριαρχία του Άρη και του ΠΑΟΚ και παίρνει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα την περίοδο 1993-97, έχοντας και δύο κύπελλα το 1994 και το 1997.

Παράλληλα, φτάνει σε δύο συνεχόμενα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα το 1994 στο Τελ Αβίβ και το 1995 στη Σαραγόσα, όπου και τις δύο φορές φτάνει στον τελικό κερδίζοντας στον ημιτελικό τον Παναθηναϊκό, αλλά ηττάται από δύο ισπανικές ομάδες, τη Μπανταλόνα και τη Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα.

Το 1996, η ομάδα δεν κατάφερε να ξαναπάει στο φάιναλ φορ. Την ίδια χρονιά κέρδισε ξανά το πρωτάθλημα Ελλάδας, νικώντας στον πέμπτο τελικό του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ τον Παναθηναϊκό με 73-38, μία νίκη ρεκόρ για τον σύλλογο επί του αιωνίου αντιπάλου του.

Το 1997 αποτελεί την απόλυτα επιτυχημένη χρονιά του τμήματος, αφού με προπονητή πλέον τον Ντούσαν Ίβκοβιτς, κατέκτησε όλους τους τίτλους που διεκδίκησε, επιτυγχάνοντας το Τριπλ Κράουν.

Στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα κέρδισε την Μπαρτσελόνα με 73-58 αποκλείοντας πάλι τον Παναθηναϊκό, στα πλέι οφ αυτή τη φορά, σπάζοντας την έδρα του με νίκη με 69-49 μέσα στο ΟΑΚΑ, ενώ στον τελικό του πρωταθλήματος κερδίζει την ΑΕΚ.

Την επόμενη περίοδο, ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε στο τουρνουά McDonald's Open, τον θεσμό που διαδέχτηκε το Διηπειρωτικό Kύπελλο, φτάνοντας στον τελικό, όπου αντιμετώπισε την πρωταθλήτρια ομάδα του NBA, τους θρυλικούς Σικάγο Μπουλς του Μάικλ Τζόρνταν.

Το 1999, οι ερυθρόλευκοι φτάνουν στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα στο Μόναχο, αλλά ηττώνται στον ημιτελικό από την έκπληξη της διοργάνωσης και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ζαλγκίρις Κάουνας, καταλαμβάνοντας τελικά την τρίτη θέση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το τμήμα μπάσκετ του συλλόγου αναδύχθηκε η κορυφαία ομάδα της Γηραιάς Ηπείρου σύμφωνα με την επίσημη βαθμολογία της FIBA για την περίοδο 1994-99.

Οι πρωταθλήτριες ομάδες

1949 Γιάννης Σπανουδάκης, Αλέκος Σπανουδάκης, Γερακαράκης, Κουτσούκος, Χατζηνικολάου, Τσικάτος, Σινόπουλος, Σιδηρόπουλος, Γουνόπουλος, Αρκουδέας. Προπονητής: Γιάννης Σπανουδάκης

1960 Γιάννης Σπανουδάκης, Αλέκος Σπανουδάκης, Αργυρόπουλος, Καλούδης, Γερακαράκης, Βαμβακούσης, Πολυχρονίου, Φασίλης, Δουράτσος, Νικολαΐδης, Σπανός, Καζουνίδης. Προπονητής: Γιάννης Σπανουδάκης

1976 Στηβ Γιατζόγλου, Γιώργος Καστρινάκης, Γιώργος Μπαρλάς, Παύλος Διάκουλας, Κίμωνας Κοκορόγιαννης, Μελίνι, Σισμανίδης, Τσάνταλης, Ράμμος, Γκαρώνης, Σπανός. Προπονητής: Φαίδων Ματθαίου

1978 Στηβ Γιατζόγλου, Γιώργος Καστρινάκης, Παύλος Διάκουλας, Ράμμος, Γκαρώνης, Μελίνι, Χελιώτης, Σπετσιώτης, Σισμανίδης, Σπανός. Προπονητής: Κώστας Μουρούζης

1993 Ζάρκο Πάσπαλι, Γουόλτερ Μπέρι, Αργύρης Καμπούρης, Τζορτζ Παπαδάκoς, Σταύρος Ελληνιάδης, Γιώργος Σιγάλας, Κώστας Μωραΐτης, Φράνκο Νάκιτς, Μίλαν Τόμιτς, Νράγκαν Τάρλατς, Αντώνης Σταμάτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Γιώργος Λιμνιάτης, Σον Χίγγινς. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

1994 Ζάρκο Πάσπαλι, Ρόι Τάρπλεϊ, Αργύρης Καμπούρης, Γιώργος Σιγάλας, Μίλαν Τόμιτς, Φράνκο Νάκιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Αντώνης Σταμάτης, Μπάμπης Παπαδάκης, Γιώργος Λιμνιάτης, Ευθύμης Μπακατσιάς, Παναγιώτης Φασούλας, Παναγιώτης Καρατζάς, Τζορτζ Παπαδάκoς. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

1995 Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιώργος Σιγάλας, Γιώργος Λιμνιάτης, Αργύρης Καμπούρης, Έντι Τζόνσον, Φράνκο Νάκιτς, Παναγιώτης Φασούλας, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Αντώνης Σταμάτης, Αλεξάντερ Βολκόφ, Τζορτζ Παπαδάκoς, Μπάμπης Παπαδάκης. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

1996 Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιώργος Σιγάλας, Γουόλτερ Μπέρι, Νάσος Γαλακτερός, Δημήτρης Παπανικολάου, Φράνκο Νάκιτς, Παναγιώτης Φασούλας, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ντέιβιντ Ρίβερς, Τζορτζ Παπαδάκoς, Βασίλης Σούλης, Ανατόλι Ζουρπένκο. Προπονητής: Γιάννης Ιωαννίδης

1997 Ευθύμης Μπακατσιάς, Γιώργος Σιγάλας, Γουίλι Άντερσον, Δημήτρης Παπανικολάου, Νάσος Γαλακτερός, Φράνκο Νάκιτς, Παναγιώτης Φασούλας, Μίλαν Τόμιτς, Ντράγκαν Τάρλατς, Ανατόλι Ζουρπένκο, Κρίστιαν Βελπ, Ντέιβιντ Ρίβερς, Αλεξέι Σεβροσένκο, Έβρικ Γκρέι, Βασίλης Σούλης. Προπονητής: Ντούσαν Ίβκοβιτς

Πρωταθλητής Ευρώπης το 1997

Τίτλοι (17):

9 Πρωταθλήματα Ελλάδος [ Ανδρών ]: 1949, 1960, 1976, 1978, 1993, 1994, 1995, 1996, 1997. 7 Κύπελλα Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1976, 1977, 1978, 1980, 1994, 1997, 2002. 1 Ευρωλίγκα [ Ανδρών ]: 1997.

Τμήμα Πόλο

Το τμήμα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού ιδρύθηκε το 1928 και πρωταγωνιστεί στον ελλαδικό χώρο, με σημαντικές επιτυχίες και στην Ευρώπη.

Είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει κατακτήσει το Champions League (2002). Επιπλέον, έχει συμμετάσχει σε 3 ακόμα τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης, 2 στο Κύπελλο Κυπελλούχων (1998, 1999) και 1 στο Champions League (2001).

Την περίοδο 1999-2005 κατέκτησε 7 διαδοχικά πρωταθλήματα Ελλάδος.

Το 2002 κέρδισε το Πρωτάθλημα Ευρώπης και το Σούπερ Καπ Ευρώπης στη Βουδαπέστη, εναντίον δυο ισχυρών Ουγγρικών ομάδων, της Χόνβεντ και Βάσας, αντίστοιχα.

Παράλληλα, κέρδισε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας, κατακτώντας έτσι τους τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε.

Το 2007 τερματίζει πρώτος στη βαθμολογία με 22 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια (επίτευγμα που επαναλαμβάνει και το 2008), για να κατακτήσει εν τέλει τον τίτλο με μόνο μια ήττα στους τελικούς της Α1 (3-1 νίκες τον Εθνικό).

Ακόμα, επιστρέφει στις ευρωπαϊκές επιτυχίες: Κερδίζει δύο φορές με το ίδιο σκορ (11-9) την ουγγρική Χόνβεντ στα προημιτελικά και συμμετέχει στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, που διεξάγεται στο Μιλάνο. Εκεί, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση καθώς ηττάται στον ημιτελικό με 9-10 και στο μικρό τελικό με 13-15 μετά από δύο παρατάσεις.

Το γυναικείο τμήμα πρωταγωνιστεί επίσης, παραμένοντας σταθερά στις κορυφαίες ομάδες της Α1 με 2 πρωταθλήματα Ελλάδας και 4 συμμετοχές σε φάιναλ φορ ευρωπαϊκής διοργάνωσης (1 φάιναλ φορ Τσάμπιονς Καπ και 3 φάιναλ φορ Λεν Τρόφι), παίρνοντας στις τρείς περιπτώσεις την 4η θέση, εκτός απο το 2008 που φτάνει στον τελικό του Λεν Τρόφι και χάνει το τρόπαιο στις λεπτομέρειες απο την Ρόμα (σκόρ 9-10), κατακτώντας τελικά την 2η θέση.

Πρωταθλητής Ευρώπης το 2002

Τίτλοι ( 38 ):

21 Πρωταθλήματα Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1933, 1934, 1947, 1949, 1951, 1952, 1969, 1971, 1992, 1993, 1995, 1996, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2007, 2008

11 Κύπελλα Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1992, 1993, 1997, 1998, 2001, 2002, 2003, 2004, 2006, 2007, 2008. 2

Σούπερ Καπ Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1997, 1998.

1 Πρωτάθλημα Ευρώπης [ Ανδρών ]: 2002.

1 Σούπερ Καπ Ευρώπης [ Ανδρών ]: 2002.

2 Πρωταθλήματα Ελλάδας [ Γυναικών ]: 1995, 1998.

Τμήμα Βόλεϊ

Στο βόλεϊ ανδρών, ο Ολυμπιακός αποτελεί τον πρώτο σύλλογο σε τίτλους στην Ελλάδα, ενώ έχει συμμετάσχει σε 11 φάιναλ φορ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, 7 φάιναλ φορ στο κύπελλο Πρωταθλητριών και 4 φάιναλ φορ στο κύπελλο Κυπελλούχων.

Επιπλέον είναι η μοναδική ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκό τίτλο και μάλιστα δύο, το 1996 και το 2005, με το Κύπελλο Κυπελλούχων και το Τοπ Τιμς Καπ αντίστοιχα. Το 2005 ο Ολυμπιακός επικράτησε στο Σ.Ε.Φ. της ολλανδικής Νεσελάντε με 3-0 σετ (25 -23, 25-18, 25-23) στον τελικό του Final Four του Top Teams Cup και κατέκτησε τον τίτλο. Είχε προηγηθεί η κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1996 στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Κατέχει το ρεκόρ διαδοχικών κατακτήσεων στην Ελλάδα καθώς την περίοδο 1987-1994 κατέκτησε 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα.

Στον Ολυμπιακό έχουν αγωνισθεί ο Λετονός Βίλντε, ο Σουηδός Γκούσταφσον, ο Φινλανδός Γιάνε Χάκινεν, ο Αργεντίνοι Μάρκος Μιλίνκοβιτς και Πάμπλο Μεάνα, οι Ουκρανοί Γκάτιν και Ποπόφ, οι Σέρβοι Βούγεβιτς, Μπόσκαν, Πέτκοβιτς και Μίγιτς, οι Βούλγαροι Ζελιάσκοφ, Τόνεφ και Κονσταντίνοφ, ο Γάλλος Ρενό Έρπ, οι Κουβανοί Σάντσεζ και Ερνάντεζ, ο Καναδός Τζέισον Χαλντέιν, ο Αμερικάνοι πασαδόροι Τζεφ Στόρκ και Ντόναλντ Σούτζο και φυσικά ο καλύτερος παίκτης του αιώνα ο Ιταλός Λορέντζο Μπερνάρντι.

Απο το 2008 στο ρόστερ του Ολυμπιακού θα βρίσκετε και ο κορυφαίος διαγώνιος στον κόσμο Ιβάν Μίλκοβιτς.

Στο βόλεϊ γυναικών μετά απο περιπλάνηση μεταξύ Α1 και Α2, απο το 2006 και έπειτα το τμήμα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο Ελληνικό Πρωτάθλημα έχοντας ήδη 2 συμμετοχές σε τελικούς πρωταθλήματος με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό, όπου το 2008 χάνει τον τίτλο στις λεπτομέρειες (2-3 νίκες).

Το ευρωπαϊκό τρόπαιο του 2005

Τίτλοι (36):

22 Πρωταθλήματα Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1968, 1969, 1974, 1976, 1978, 1979, 1980, 1981, 1983, 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1998, 1999, 2000, 2001, 2003.

11 Κύπελλα Ελλάδας [ Ανδρών ]: 1981, 1983, 1989, 1990, 1992, 1993, 1994, 1997, 1998, 1999, 2001. 1 Σούπερ Καπ Ελλάδας [ Ανδρών ]:

2000. 1 Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης [ Ανδρών ]: 1996.

1 Top Teams Cup [ Ανδρών ]: 2005.

Κολύμβηση

Από το 1960 μέχρι και σήμερα, ο Ολυμπιακός έχει χάσει μόλις επτά πρωταθλήματα, ενώ από το 1969 και μετέπειτα έχασε τον τίτλο μόνο το 1987 και το 1995 που του αφαιρέθηκε ο τίτλος που κατέκτησε, μετά απο έφεση της Γλυφάδας στην οποία κατοχυρώθηκε.

Έχει να επιδείξει πολλούς διακεκριμένους κολυμβητές όπως είναι η Σοφία Δάρα, η Έλλη Ρουσσάκη, ο Χαράλαμπος Παπανικολάου, ο Δημήτρης Αλφατζής παλιότερα, και σήμερα όπως ο Δημήτρης Μαγγανάς, ο Απόστολος Τσαγκαράκης, ο Ανδρέας Ζήσιμος, ο Σπύρος Μπιτσάκης, ο Αλέξανδρος Τσόλτος, ο Άκης Οικονόμου, ο Γιώργος Δεμέτης, ο Βασίλης Δεμέτης, ο Σπύρος Γιαννιώτης, οι αδελφές Ειρήνη και Βασιλική Καβαρνού, η Αγγελική Εξάρχου, η Γεωργία Μανώλη, η Ελένη Κωστή, η Ιφιγένεια Κοσκινά, η Κάτια Σαρακατσάνη, η Ζωή Δημοσχάκη, η Μαριάννα Λυμπερτά, κ.λ.π.

Ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί επίσης και στα χειμερινά πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγορίας ΟΠΕΝ που διεξάγονται κάθε χρόνο μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στο σύνολο, με τους αθλητές του να σημειώνουν παράλληλα πολλά πανελλήνια ρεκόρ και σπουδαίες ατομικές επιδόσεις.

Τίτλοι (49):

49 Πρωταθλήματα Ελλάδας Open : 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1937, 1960, 1961, 1962, 1967, 1969, 1970, 1971, 1972, 1973, 1974, 1975, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992, 1993, 1994, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.

Ιστιοπλοΐα

Το τμήμα ιστιοπλοΐας έχει ιστορία σαράντα οκτώ ετών, με αρκετές επιτυχίες των αθλητών του και μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα.

Κυρίαρχες μορφές της σύγχρονης ιστορίας στην ιστιοπλοΐα του Ολυμπιακού είναι ο Αιμίλιος Παπαθανασίου με 13 συνεχόμενα πρωταθλήματα στην κατηγορία Finn και 1 Πρωτάθλημα στην κατηγορία Optimist, από όπου και πρωτοξεκίνησε αλλά και οι Άρης Ραπανάκης (μέλος πληρώματος στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980), Τάσος Γαβρίλης (μέλος του πληρώματος στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980), Τάσος Μπουντούρης (Χάλκινος Ολυμπιονίκης της κατηγορίας των Σόλινγκ σαν κυβερνήτης του πληρώματος το 1980 στη Μόσχα) και Ηλίας Χατζηπαυλής (Ασημένιος Ολυμπιονίκης στην κατηγορία Finn το 1972 στο Μόναχο) παλιότερα με επίσης σπουδαίες διακρίσεις και μετάλλια σε Πανελλήνια - Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα αλλά και Ολυμπιάδες.

Τίτλοι (39):

22 Πανελλήνια πρωταθλήματα κατηγορίας Finn : 1972, 1973, 1974, 1976, 1977, 1978, 1979, 1980, 1982, 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008

8 Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατηγορίας Soling: 1980, 1982, 1983, 1984, 1986, 1987, 1992, 1993 3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατηγορίας Star: 1986, 1987, 1995

3 Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατηγορίας Dragon: 1970, 1971, 1972

2 Πανελλήνια Πρωταθλήματα κατηγορίας Optimist: 1985, 1986

1 Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κατηγορίας Laser: 1976

Επιτραπέζια αντισφαίριση (Πιγκ Πογκ)

Το τμήμα επιτραπέζιας αντισφαίρισης ιδρύθηκε το 1958 και απαρτίζεται από τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών.

Από το 1961 μέχρι και το 1967 κατακτούσε συνεχώς την 1η θέση στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα γυναικών με εξαίρεση το 1963 και το 1966, ενώ και στους άνδρες διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο.

Τα τελευταία χρόνια πέτυχε σημαντικές διακρίσεις τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, ενώ πολλοί αθλητές του σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν και μέλη της Εθνικής ομάδας όπως είναι οι Ρηνιώτης, Βλοτινός, Παπαγεωργίου, Μάκρας και Γεωργαντάς στους άνδρες και Φίλη, Ντουλάκη, Νικολακοπούλου, Βολακάκη, Νικουλάε, Κρουστάλλη στις γυναίκες.

Τίτλοι (153)

3 Διασυλλογικά πρωταθλήματα Ελλάδας [Ανδρών]: 1980, 2004, 2005. 4 Κύπελλα Ελλάδας [Ανδρών]: 2003, 2004, 2005, 2008. 18 Διασυλλογικά πρωταθλήματα Ελλάδας [Γυναικών]: 1961, 1962, 1964, 1965, 1967, 1975, 1981, 1982, 1983, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2009.

11 Κύπελλα Ελλάδας [Γυναικών]: 1965, 1966, 1983, 1984, 1985, 1986, 2001, 2005, 2006, 2007, 2008. 15 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ατομικού [Ανδρών]: 1970, 1970 (Μαντζάρογλου), 1971, 1971 (Μαντζάρογλου), 1972, 1976, 1976 (A Κατηγορία), 1976 (Μαντζάρογλου), 1977, 1977 (A Κατηγορία), 1980 (A Κατηγορία), 2004, 2005, 2006, 2007.

37 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ατομικού [Γυναικών]: 1956, 1957, 1957 (Μαντζάρογλου), 1957 (Κύπελλο Ο.Σ.Φ.Π.), 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1964 (Μαντζάρογλου), 1964 (Αθλητική Ηχώ), 1965, 1966, 1966 (Μαντζαρογλου), 1967 (Μαντζάρογλου), 1968, 1970, 1971 (Μαντζάρογλου), 1975, 1975 (A Κατηγορία), 1979 (A Κατηγορία), 1980, 1980 (A Κατηγορία), 1981, 1982, 1983, 1983 (A Κατηγορία), 1984, 1985, 1986, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007.

13 Πανελλήνια πρωταθλήματα Διπλού [Ανδρών]: 1970, 1971, 1972, 1973, 1977, 1978, 1979, 1981, 1982, 2004, 2005, 2006, 2008. 19 Πανελλήνια πρωταθλήματα Διπλού [Γυναικών]: 1959, 1959 (Εαρινό), 1961, 1962, 1963, 1965, 1966 (Τουρνουά Θεσσαλονίκης), 1976, 1977, 1980, 1981, 1982, 1983, 1986, 1987, 1988, 2005, 2006, 2007. 22 Πανελλήνια πρωταθλήματα Μικτού [Ανδρών - Γυναικών]: 1957, 1959, 1961, 1962, 1964, 1965, 1966 (Τουρνουά Θεσσαλονίκης), 1970, 1971, 1972, 1977, 1980, 1981, 1982, 1983, 1984, 1986, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008.

3 Κύπελλα Αττικής [Ανδρών]: 2003, 2005, 2009. 8 Κύπελλα Αττικής [Γυναικών]: 1998, 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007, 2009 Υπολείποντε 2 χρονολογίες στα διασυλλογικά πρωταθλήματα γυναικών, τα οποία σύμφωνα με το επίσημο Site της ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι 18.

Στίβος

Το τμήμα στίβου ιδρύθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1953 και έχει αναδείξει Ολυμπιονίκες, Παγκόσμιους Πρωταθλητές, Πρωταθλητές Ευρώπης, Μεσογειονίκες, Βαλκανιονίκες και εκατοντάδες Πανελληνιονίκες στα ανοιχτά και κλειστά πανελλήνια πρωταθλήματα στίβου. Μερικοί εκ των κορυφαίων αθλητών που αγωνίστηκαν με τα χρώματα του συλλόγου την πρώτη του περίοδο ήταν ο ακοντιστής Ναπολέων Ντέμος, ο σπρίντερ Κώστας Τσαλαμιανός, ο σφαιροβόλος Γιώργος Λεμονής, ο πρωταθλητής στα 100μ. με εμπόδια Κορομπόκης καθώς και άλλοι αθλητές.

Στην ομάδα στίβου του Ολυμπιακού ανήκουν σήμερα διακεκριμένοι αθλητές του ελληνικού ανοιχτού και κλειστού στίβου, μεταξύ των οποίων οι πρωταθλητές: Κώστας Κεντέρης, Κατερίνα Θάνου, Περικλής Ιακωβάκης, Χρυσοπηγή Δεβετζή, Φανή Χαλκιά και πολλοί άλλοι

Στις 4 Ιουνίου του 2006 ο Ολυμπιακός απέκτησε το δικό του υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο που ήταν και το μεγάλο όραμα πολλών ετών του έφορου και αρχιπροπονητή της ομάδας στίβου, Τάκη Βεντίκου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη απέναντι από το γήπεδο βόλεϊ της ομάδας.

Τίτλοι (14):

3 Πρωταθλήματα Ελλάδος Ανοιχτού Στίβου Ανδρών : 2006, 2007, 2008. 5 Πανελλήνια Πρωταθλήματα Μαραθώνιου Ανδρών: 1998, 1999, 2000, 2001, 2003. 4 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανωμάλου δρόμου [Ανδρών]: 2004, 2007, 2008, 2009. 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανωμάλου δρόμου [Γυναικών]: 2008. 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα Σύνθετων αγωνισμάτων [Ανδρών]: 2007.

Πάλη

Το τμήμα πάλης του συλλόγου λειτουργεί περισσότερα από 30 χρόνια και απαρτίζεται από τις κατηγορίες των ανδρών, των εφήβων και των παίδων.

Την περίοδο 1976 - 77 η ανδρική ομάδα πάλης κατακτά το πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδος στην ελευθέρα πάλη, ενώ μετά από 28 χρόνια, και συγκεκριμένα την περίοδο 2005 - 2006, κατακτά το αντίστοιχο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ελλάδος στην ελληνορωμαϊκή πάλη.

Ο Ξενοφώντας Κουτσιούμπας πήρε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών το 2001 και ο αδελφός του, Γιώργος Κουτσιούμπας, κατέκτησε την ίδια θέση στο αντίστοιχο Πρωτάθλημα των Εφήβων το 2001.

Τίτλοι (3):

1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης [ Ανδρών ]: 1977. 1 Πανελλήνιο πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής πάλης [ Ανδρών ]: 2006. 1 Ευρωπαϊκό Κύπελλο Cela Cup [ Ανδρών ]: 2006.

Πυγμαχία Τίτλοι (3):

3 Πανελλήνια πρωταθλήματα [Ανδρών]: 1970, 1971, 1972

Καταδύσεις

Τίτλοι (28):

13 Πρωταθλήματα Τραμπολίνο 3μ. [Ανδρών]: 1958, 1959, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1970, 1981, 1989. 8 Πρωταθλήματα (Αναπηδητήριο) [Ανδρών]: 1960, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967, 1969, 1992. 2 Πρωταθλήματα Τραμπολίνο 1μ. [Ανδρών]: 1991, 1992. 3 Πρωταθλήματα Τραμπολίνο 3μ. [Γυναικών]: 1992, 1993, 1996. 2 Πρωταθλήματα (Αναπηδητήριο) [Γυναικών]: 1993, 1997.

Κωπηλασία

Στις τάξεις του τμήματος της Κωπηλασίας ο Ολυμπιακός έχει κορυφαίους αθλητές όπως ο Γιάννης Χρήστου, ο Βασίλης Πολύμερος και η Χρυσή Μπισκιτζή.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει καταφέρει να καταλάβει την 1η θέση τα τελευταία χρόνια στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα λόγω της κυριαρχίας του ΝΟ Ιωαννίνων, το τμήμα αυτό βρίσκεται σε ανοδική πορεία.

Κανόε Καγιάκ

Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 1987.

Τίτλοι (1):

1 Πανελλήνιο κύπελλο ήρεμων νερών στο διθέσιο των 500μ. [Ανδρών]: 2007.

Σκοποβολή Τίτλοι (1):

1 Πανελλήνιο κύπελλο Πήλινου Στόχου [Ανδρών]: 2004.

Τένις

Το τμήμα αυτό ιδρύθηκε το 1998 και είναι το νεότερο τμήμα του συλλόγου.

{Από το επίσημο site της ΠΕΦΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ – ΘΥΡΑ 7 «http://www.nicosia7.com/»
}

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο από την ΠΕΦΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ. Να σαι καλά Θέα. Πάντα κούπες στην ομαδάρα μας.

    Πολλούς χαιρετισμούς στην ΠΕΦΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή